Son Eklenenler

12 Şubat 2008

In The Mood For Love - Aşk Zamanı

Bugün, yaklaşık 5 senedir izleyip isteyip de bir türlü izleyemediğim bir filmi izledim: In The Mood For Love - Aşk Zamanı. DVD'si bir kenarda duruyordu kaç zamandır. Bugun depo olarak kullandığımız odanın lambasını değiştirmek için gittiğimde dikkatimi çekti. Hemen oturum, izledim.



Aşk, ihanet, saygı, şefkat. Hepsi bu filmde yeterince var. Ağır ilerlemesine rağmen -drama, haliyle çok hızlı olması beklenemez, ilahi ben- tüm sahneler sindire sindire anlatıyor hikayeyi.
Hikayemiz 1962 yılının Hong Kong'unda başlıyor. Hikayemizin kahramanlarından Bayan Chan(Maggie Cheung)'ın bir oda tutmasıyla. Bu sırada yine bir oda kiralamak için Bay Chow(Tony Leung Chiu Wai) da aynı binaya geliyor. İlk karşılaşma. O sırada oda Bayan Chan'a kiralanmış olduğunda Bay Chow yan dairede bir oda kiralıyor.
İkiliden Bayan Chan bir sekreter. Bay Chow ise yerel bir gazetenin editörü. Sürekli çalıştıklarını görüyoruz filmde fakat eşleri daha fazla çalışıyorlar. Zira filmden çıkartılan sahneler haricinde görünmüyorlar.
Arada kravatlar, çantalar, metresler, diğer arkadaşlar, ev sahiplerinin ismini hatırlayamadığım oyunları bizi gelecek sahnelere hazırlıyor.
Kahramanlarımız arasındaki yakınlaşmada bir sır açığa çıkıyor. Meğer eşleri işi daha da ilerletmişler.
Özellikle dikkat etmenizi isteyeceğim sahneler ise kahramanlarımızın birlikte yemek yedikleri sahneler.
Bu kadar filmi anlatmam yeter sanırım. Gelelim aklımda kalanlara.
Öncelikle filmin müzikleri inanılmaz derecede güzel ve rahatlatıcı. Ayrıca kullanılan kıyafetler, özellikle bayan kıyafetleri çok hoşuma gitti.



Bu yazıyı yazmamın asıl nedeni ise dvd ekstraları. Filmden çıkartılan sahnelerden 70'ler kısmı gerçekten çok hoş. Bir de tabi ki Alternatif Son. En az filmin sonu kadar etkileyici.
Dramadan hoşlanıyorsanız izlemeniz gereken bir film.
Filmin imdb sayfası burada, resmi web sayfası burada, görüntüler sırasıyla burada ve burada bulunmakta.
İyi seyirler.

10 yorum:

ABİ dedi ki...

abi, ben de bi terslik var..
ben mesela dvd almaya gittiğim odanın lambasını yanmış görüp, lambayı değişirince dvd seyretmeyi unutuyom..
yaştan sanırsam..

egemavisi dedi ki...

:) İlahi Abi, yaştan değil değil de yaptığın işe iyice yoğunlaştığındandır o kanaatimce.

7.oda dedi ki...

soundtracki var bende istersen :) muhteşemdir şarkılar..
fotoğrafik açıdan da şahane bi filmdir.. ve sanırım en iyi film afişi sıralamasında da ilk sıralara girecektir. yıllar önce bu filmi izledikten sonra japon kıyafetleri giymeyi çok istediğimi hatırladım şimdi :)

ve bu arada wong kar wai nın bu filmin devamı niteliğinde çektiği ama biraz da bilim kurguyla karışan filmi 2046 yı da mutlaka izlemelisin.. ve 2046 nın soundtracki benim en iyi bulduğum soundtracktir :)

Vladimir dedi ki...

Film benim de seyredilecek dvdler arasında epey uzun süredir duruyor. Akşam eve gidinceye kadar unutmazsam ben de gündeme alayım artık. Müzikleri için sana katılıyorum. Çok güzel. Geçen yıl hazırladığım karışık cdlere bu filmin müziklerini kırpıp ekleyip slodan hızlıya/hızlıdan slowa geçiş müziği olarak kullanmıştım.

İnşallah izlerim bu akşam.

Goddess Artemis dedi ki...

Ben de, Sinema Günleri serisi içinde iki ayrı sefer bahsetmiştim Fa Yeung Nin Wa'dan.

Görüntüyle şiir yazar Hong Kong'lu yönetmen Kar-wai Wong. Diğer filmlerini de edinip izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle de Fa Yeung Nin Wa'nın [ukalalığımın kusuruna bakmayın ama, orijinal adı dururken İngilizce adının kullanılmasına uyuz olurum] devam filmi olan 2046'yı mutlaka izleyin.

imza: Ailenizin Uzakdoğu Sineması uzmanı Tanrıça.


N.B. Uzun zamandır yapmayı unuttuğum bir şeyi bu gece nihayet unutmadan hallettim. Bloğunuzun linkini blogroll'üme ve RSS reader'ıma ekledim.

egemavisi dedi ki...

7.Oda,
Teşekkür ederim. Kesinlikle çok iyi müzikleri var. Görüştüğümüz ilk seferde keman eğitimi alan arkadaşıma yapışıp 'Bu parçaları çalar mısın?' diyeceğim. Devam filmi olacağını da, otel odasının kapısının kısa bir süre göstermesinde sezmiştim. En yakın zamanda izlemek istiyorum.

Vladimir,
Umarım ben bu satırları yazarken filmi izliyorsundur ya da izlemişsindir.

Goddess Artemis,
Estağfurullah. Ne demek. Sadece Uzakdoğu dillerinden hiç anlamadığımdan, filmi altyazılı izlememe rağmen zerre kadar bir çağrışım yapmadı sesle :), İngilizceye de muafiyet sınavını geçemeyecek kadar hakim olduğumdan orjinal ismini telaffuz edemedim. 2046 sırada. :)
Blogroll ve reader için ayrıca teşekkürler.

Vladimir dedi ki...

Ah EGemavisi malesef eve gidip de film izledim ama kesinlikle bu filmi izleyeceğimi unutup başka bi film izledim. QUentin Tarantino'nun 70 li yıllar takıntısı "death proof"u izledim. hayal kırıklığına uramadım, fazla başarılı bir film beklemiyordum. Umulanı veren bir film, grindhouse ikilisinin daha iyi olanı olarak belleğimde yerini aldı. ama bu akşam izleyeceğimdir. :)

7.oda dedi ki...

sevgili Vladimir; bakalım yarın bize hangi filmi anlatacaksın in the mood for love yerine :))

MorKoyun dedi ki...

Ben bu filmi cok severim, muzigini ayri, adami ayri, kadini ayri, kadinin elbiselerini, yuruyusunu, elini bileginden kivirisini, surekli noodle tasiyisini ayri severim. Belirtmeden gecemedim:)

egemavisi dedi ki...

Sevgili 7.Oda,
Bu akşam film anlatmak yerine ödev verdi Vladimir. En yakın zamanda yazacağım. Çalışmalar devam ediyor. :)

Sevgili MorKoyun,
Ne iyi ettiniz. Bu kadar çok seveni olduğuna göre hislerimde yanılmamışım. Doğru filmi sevmişim. Kendime güvenim tavan yaptı. :)

Yorum Gönder